20/08/2015

POPULUS TREMULA NO.2

This Populus Tremula was collected in year 2010. I was quite happy when I found it, but few minutes later, I realised, that this was only sprout shoot of a tree, which was 2 meters aside, it was totally without roots. 
I gave him a chance and works with this tree as with other cuttings that spring. 
This is my biggest "cutting" I have ever made and it is still very vigorous tree. Populus tremula is not a common kind of tree for a bonsai, but from my point of view, it is a very acceptable tree. In spring and also in autumn provide a very nice color of leafs, is able to make a nice ramification, is able to smaller leafs and what is important, it is a very tough kind of tree, resistant to freezing temperatures and also to hot summer days. In case you will find any proper one, try it, you will not regret.

Tento strom byl vyzvednut v roce 2010. Ve chvíli, kdy jsem ho našel, jsem byl opravdu nadšený, ovšem posléze jsem zjistil, že se jedná pouze o výmladek stromu opodál, byl bez jediného kořínku. Nevzdal jsem to a pracoval jsem s ním jako s ostatními řízky toho roku. Strom se ujal a dodnes je velmi vitální. Nejedná se o standardní bonsajový materiál, avšak z mého pohledu je velice vhodný. Jarní i podzimní zbarvení listů je opravdu výrazné, dokáže krásně budovat strukturu větví a také zmenšit list. V neposlední řadě je to velice odolný strom. Zvládá jak velké mrazy, tak parné letní dny. Pokud na nějaký schopný materiál narazíte, nebojte se jej vyzkoušet, nezklame Vás.

Photo from year 2011 / foto z roku 2011.

 One year later - 2012 / rok poté - 2012.

 Some details / pár detailů.

Detail of bark / detail borky stromu.


 Current photo of tree / aktuální fotka.

I removed the lower branch, which you can see in photo from year 2011. Crown is now heavy enough.
Byla odstraněna spodní větev, která v roce 2011 byla součástí kompozice stromu.




2011 vs. 2015

No comments:

Post a Comment