04/02/2016

WORK DAY TOGETHER


After a longer period of time we´ve met together in our typical digging group. The plan was clear. First a bit of digging and then a lot of carving. First we went not so far from our place and found a locality that are lots around us and no one can see it. But these localities are neglected unjustly.  Foresters helped us again with their piece of work, and cut all those honrbeams closely to the ground few years ago so huge amount of multitrunked trees waited for us. Didn´t take a long time of „shopping“ and we got back home with ideal sized horbneams.

Second part of day was all about styling and carving Acer Campestre. It´s a pretty good piece of material. Mirek fought with his Prunus Mahaleb. We´ve tried a new piece of carving tool for grinder. Very good for rough carving work, the softer work has been made by power cavring bits.  Photos´ll tell you more…

Po delší době jsme se zase setkali v klasické kopací partě a čekal nás vydatný den. Nejdříve kopačka a poté tvarování. Jako první jsme se vydali na trochu kopáníJ. Stačilo zajet nedaleko a hned jsme byli na lokalitě, jakých je všude spousty, a přitom jsou neprávem opomíjeny. Páni lesáci nám před pár lety pomohli a celý habrový podrost hezky u země pobrali, tudíž nás čekala spousta multikmenů s parádními bázemi-radost vybíratJ. Netrvalo dlouho a měli jsme „nakoupeno“. Všechno habry s velkým potenciálem. Ideální velikost pro transport a sázení.
Druhá část dne bylo tvarování Javoru Babyky, kopané dva roky zpět. Jde o parádní „kousek“. Mirek drtil mahalebku a vyzkoušeli jsme nový kousek za naší nářaďové brašny kotouč na dřevo do flexy. Na hrubé odebírání dřeva se osvědčil, jemnější práce už probíhala za pomocí klasické frézy. Z fotek poznáte více.









3 comments:

  1. Zdravím.
    Nieje ešte priskoro na kopanie?
    Ako vidím aj v iných prípadoch, skúsení bonsajisti radia proti kopaniu v zime, ale nebráni im to v zime kopať :)
    Asi máte dobre skúsenosti s takým skorým yamadorením. Aj mňa už svrbia ruky, hlavne keď som pri kontrole pripraveného hrabu zistil že mu niekto alebo niečo zlomilo vrchol :( Najradšej by som ho už mal doma. Teraz neviem - čakať? kopať?

    ReplyDelete
  2. Tak já osobně jsem, pokud mě paměť neklame, nikdy netvrdil, že kopání přes zimu/před zimou je špatné - naopak, z vlastní zkušenosti doporučuji kopání "PLEVELNĚJŠÍCH" druhů (habry, babyky, lípy, mahalebky, jilmy...) právě od listopadu dál, teď už beze všeho začínáme kopat vše ostatní - hlohy, břízy, modříny, za chvíli i smrky...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak som si to asi blbo zovšeobecnil :)
      No dám tomu týždeň a keď súčasné teplé počasie bude pokračovať, pustím sa do toho aj ja.
      Dik za odpoveď.

      Delete